ellascity.blogg.se

Vem kan du lita på?

Kategori: Allmänt

90 % av Sveriges befolkning vet nog vad Youtube är för något. Att det är en hemsida som gör det möjligt att se alla möjliga sorters videoklipp på. Många vet nog också att vissa Youtube-stjärnor tjänar mycket pengar på sina visningar. Mycket visningar = mycket pengar kort sagt.
 
Problemet är när vi bara ser ena sidan av den faktiska händelsen. Den sidan som får mest visningar och som personerna kan tjäna mest på. Videoklippet tappar sin trovärdighet för vissa personer, medan andra godtroget köper allt som de ser. Frågan är bara: vad är verkligen sant?
 
 
Ingen har väl missat det senaste klippet från STHLM Panda som har blivit uppmärksammat inte bara i svenska medier, utan även internationellt som t.ex. i Brasilien och Storbritannien.

När jag klickar in på youtube så bemöts jag också av klippet, även innan jag hade sett det. Första reaktionen är självklart att man blir chockad och om man läser kommentarerna så ser man snabbt ett mönster. Alla är upprörda.
Det är dock ingen som ifrågasätter trovärdigheten.

Vi får se ett antal videoklipp med personer som bara står och ser på, i sluten får vi se den enda personen som säger ifrån och sedan avslutas videoklippet med texten "53 personer gick in i hissen, bara en sa ifrån."

1 utav 53 är verkligen chockerande, men för att vara ärlig... Vi ser 13 personer och utav dem säger en ifrån. Siffran 53 kan de ju helt ha hittat på, för det låter faktiskt bättre med "53 personer gick in i hissen, bara en sa ifrån." än till exempel "18 personer gick in i hissen, bara en sa ifrån."

Jag påstår inte att STHLM Panda ljuger, men jag tycker att vi, åskådarna, bör se på filmerna med lite mer kritiska ögon. STHLM Panda tjänar pengar på att vi blir upprörda.

Tidningen Metro har granskat händelsen och pratat med vittnen i byggnaden och där säger olika oberörda vittnen att de visste att det var fejkat. Två personer säger till och med att de hade talat med STHLM Panda om att det var en film som spelades in.

”Det låg en stor väska på golvet och vi såg att det satt en kamera ovanför hissdörren som lyste rött. Vi trodde att de spelade in en scen till en amatörfilm och ville inte störa inspelningen. När vi gick ut sa killen: ’Vi filmar lite’ och vi svarade ’Ja, vi såg det’. Därför känns det lite konstigt att vi är med i klippet som två personer som inte reagerar, säger hon.”
 
Ett annat vittne sa:
 
"Då var det två stycken killar och en tjej i hissen. Jag såg direkt att de satt en go pro-kamera i hörnet och att det var ljudupptagningsupprustning på golvet så jag förstod direkt att det rörde sig om en inspelning, säger han till Metro."

"Jag håller på med film men tror inte att man måste göra det för att ha sett kameran och utrustningen, det var väldigt tydligt och inte diskret på något sätt."

Jag vet inte vem man ska tro på, ska man lita på personerna som kanske försöker återfå sin värdighet genom ursäkter (det senaste vittnet blev inte uttagen i filmen, så han behövde egentligen inte "återfå" sin värdighet), eller ska vi lite på dem som tjänar pengar på det. Ingen av dem är egentligen de mest trovärdiga källorna.
 
Hela tiden kommer det upp nya liknande videoklipp som på något sätt visar människors svagheter, som sedan skapar enorma reaktioner från tittarna och massa pengar till inspelarna. Frågan blir som sagt: Vem kan du lita på?
 
Källa: x, x, x, x

Hur skriver du ett CV och personligt brev?

Kategori: Allmänt

Hittade ett gammalt CV och Personligt brev som vi var tvungna att skriva på min gamla skola. Det är lite roligt att läsa igenom det och verkligen se hur mycket man "har kryddat" det, speciellt det personliga brevet. Är inte ett dugg intresserad av ekonomi och har aldrig varit, till min pappas bedrövelse. Han skulle ha älskat om jag hade blivit civilekonom precis som honom. Men man kan trots allt inte basera sitt liv på vad andra tycker du ska göra.
 
Det var ett företag som höll en presentation på skolan, och sen ville vår ekonomilärare att alla i klassen skulle ansöka till praktikplatsen *gäsp*. Så vi fick coachning i hur man skrev ett personligt brev och ett bra CV och sen skulle alla skicka in det. Tänkte att jag kunde ge er några tips om hur ni kan skriva ett eget CV och personligt brev.
Hur skriver du ett CV och personligt brev?
 
1. Professionell: För att säga så här, ingen vill anställa någon som verkar slarvig, korkad och outbildad. Om ditt CV ska förmedla vem du är, så ivll du definitivt inte att den ger en felaktig bild. Är ditt CV rörigt, barnsligt och fullt av stavfel så kommer det ge ett dåligt intryck av dig. Därför är det viktigt att det är professionellt.
 
2. Bild: Alla vill att du ska ha med en bild på dig, men det gäller att du tar rätt sorts bild. Det innebär att ingen är intresserad av att se en bild på dig när du rider, cyklar eller någon annan hobby för den delen. Som sagt, ett CV ska vara professionellt. Om du nödvändigtvis vill ha med en sådan bild (och den måste vara relevant till jobbet du söker i så fall!!), så kan du lägga in bilden i ditt personliga brev. I ditt CV ska det bara finnas en bild på dig, som ungefär går ned till midjan. Alltså ingen bild där du hänger med dina kompisar eller en bild som är inzoomad på ditt huvud och såvida du inte söker till en modellagentur så finns det inget behov av att vi ska se dina ben.
 
Ni kan väl själv föreställa er vem ni hade anställt av de fyra personerna nedanför?
 
 
3. Områden: Använd gärna rubriker och dela in det. Arbetsgivarna vill t.ex. se dina arbetserfarenheter, språkkunskap, om du har körkort, din utbildning om du har något mer relevant. Kom ihåg att det ska vara enkelt för arbetsgivaren att kunna se om du är behörig till jobbet och om du utviker dig från mängden. Det betyder att det är fakta och inte personliga åsikter som eftertraktas. Undvik alltså jag tycker, jag anser bla.bla.bla. Det gör bara CV:et jobbigt och ointressant, om man vill veta mer så läser man det personliga brevet!
 
4. Kontaktuppgifter: På bilden kan ni se hur ett CV kan utformas och vad som bör vara med. En viktig sak som ni inte ska glömma är kontaktuppgifterna. Skriv med adress, hela ditt namn, email och telefonnummer.
 
5. Personligt brev: Om du söker flera olika arbeten så är det viktigt att du ändrar ditt personliga brev lite till varje arbetsplats. Det ska trots allt vara inriktat på det jobbet du söker, och varför du passar till DET jobbet. En annan sak är att det inte ska bli för långt, ingen orkar läsa det då. Så inte mer än en A4 och precis som ditt CV så ska även det personliga brevet vara professionellt. Och viktigast av allt: personen som läser det ska bli nyfiken!! Annars får du ingen intervju.
 
 
 
 
 

Hur du klarar studierna

Kategori: Allmänt

Hej, I'm back. Har inte precis bloggat något på evigheter så får väl göra en snabbsammanfattning på vad som har hänt sedan studenten.
 
Jag läser på Lunds universitet!!! LTH för att vara exakt, och läser samtidigt på komvux. När jag gick på gymnasiet så läste jag ekonomiutbildningen och därför har jag inte läst "Naturkuskap 2", så woho nu måste jag läsa den för att få behörighet så att jag kan söka in till arkitektutbildningarna 2015. Aja, det är väl inte så hemskt läser för tillfället 2 kurser också, 30 HP, i Lund så tiden har väl inte varit helt bortkastad.
 
 (Bildkälla: x)
 
Tillbaka till ämnet: Hur får du energi till att plugga?
 
Nu när jag läser på universitetet så är jag tillbaka med samma problem som de flesta hade i gymnasiet. Nämligen: du är för trött för att plugga eller att du kanske inte ens kan komma igång. Tiden går, inget blir gjort och desto längre tid som går desto mer stressad blir du.  Låt mig bara säga så här. I feel your pain.
 
99% av alla ungdomar som går i gymnasiet eller läser på universitet vet vad jag pratar om. Vi möter förr eller senare en situation när vi har mycket att göra och för lite tid på oss för att faktiskt hinna göra det. Vad gör vi i en sådan situation, kryper ner under täcket och låtsas att vi är död tills det är över? Nej.
 
1. Mind-map, numrera & datera: Se över vad du måste göra. Gör en mind-map på ALLT som du planerar att göra. När du har skrivit ner så att du har koll på situationen så ska du numrera sakerna i den ordningen som du tänker göra dem i. Om du har flera saker samtidigt så är det lätt att man blir överväldigad och blir stressad, som i sin tur leder till att du tar en paus och ser på TV resten av dagen... Not good. Alltså gör en mind-map, numrera uppgifterna och du kan till och med datera det.
 
2. Vi behöver alla stöd ibland: När vi är unga så behöver vi ofta någon som kan hjälpa oss med läxorna, som föräldrarna. När vi växre upp glömmer vi ofta bort det här. Gör inte det. Om du har någon som kan hjälpa dig, utnyttja det. Är det dina föräldrar, be dem hjälpa dig! Om du har en kompis som är bra på det, anordna en pluggkväll! Om din skola erbjuder läxhjälp, ta den! Det finns till och med företag som erbjuder läxhjälp, vilket såklart kostar, men det kan ändå vara en idé att tänka över det.
 
 
3. Bara sätt igång: Ibland kan vi känna ångest inför att börja på en uppgift. Det ska vi inte göra, det finns ingen anledning till att vara rädd, tro på att du kan göra det. Läs igenom din hemtenta, inlämning eller vad det nu är och checka av. När du vet vad uppgiften handlar om: slå av TV:n, musiken, stäng dörren och tänd ljuset. Det ska bara vara ett ljust och tyst rum där du verkligen inte kan bli distraherad av någonting. Ställ ett alarm på en timme eller t.ex. 30 minuter och bara börja skriva något. Det behöver inte vara något bra, det behöver inte ens vara något användbart, det viktiga är bara att du kommer igång! I värsta fall så har du lagt ut en halvtimme, men i gengäld så har du faktiskt kommit igång.
 
4. Planeringen är A och O: Vi känner alla till de personerna som går in i väggen, får depression eller helt enkelt inte klarar av skolan längre. För att förhindra det här så måste du verkligen planera. Det börjar du redan med din mind-map, men nu menar jag att du till exempel går upp 6:00 en hel vecka och skriver på morgonen om du t.ex. ska åka hemifrån klockan 10. Ibland måste man offra sina sovmorgnar. Glöm bara inte att du också måste sova tillräckligt länge för att vara effektiv. Så om du ska upp sex på morgonen, så ska du också försöka gå att lägga din nio på kvällen så att du sover nio timmar.
 
5. Offra inte ditt liv: Det går att lyckas i skolan och arbetet utan att offra hela ditt liv. Fortsätt med din hobby. Fysiska aktiviteter är t.ex. jättebra för att du inte ska gå in i väggen. Så om du inte brukar röra på dig, börja! Och om du faktiskt brukar röra på dig, fortsätt! Finns det något bättre än att ta en joggingtur? Du blir snygg av det, du mår bra av det, du är helt ledig i de 30 minuterna (eller hur länge du nu springer) och slipper att tänka på något och bäst av allt: du kan lyssna på musik så att det inte blir tråkigt.
 
(Bildkälla: x)