ellascity.blogg.se

Hur skriver du ett CV och personligt brev?

Kategori: Allmänt

Hittade ett gammalt CV och Personligt brev som vi var tvungna att skriva på min gamla skola. Det är lite roligt att läsa igenom det och verkligen se hur mycket man "har kryddat" det, speciellt det personliga brevet. Är inte ett dugg intresserad av ekonomi och har aldrig varit, till min pappas bedrövelse. Han skulle ha älskat om jag hade blivit civilekonom precis som honom. Men man kan trots allt inte basera sitt liv på vad andra tycker du ska göra.
 
Det var ett företag som höll en presentation på skolan, och sen ville vår ekonomilärare att alla i klassen skulle ansöka till praktikplatsen *gäsp*. Så vi fick coachning i hur man skrev ett personligt brev och ett bra CV och sen skulle alla skicka in det. Tänkte att jag kunde ge er några tips om hur ni kan skriva ett eget CV och personligt brev.
Hur skriver du ett CV och personligt brev?
 
1. Professionell: För att säga så här, ingen vill anställa någon som verkar slarvig, korkad och outbildad. Om ditt CV ska förmedla vem du är, så ivll du definitivt inte att den ger en felaktig bild. Är ditt CV rörigt, barnsligt och fullt av stavfel så kommer det ge ett dåligt intryck av dig. Därför är det viktigt att det är professionellt.
 
2. Bild: Alla vill att du ska ha med en bild på dig, men det gäller att du tar rätt sorts bild. Det innebär att ingen är intresserad av att se en bild på dig när du rider, cyklar eller någon annan hobby för den delen. Som sagt, ett CV ska vara professionellt. Om du nödvändigtvis vill ha med en sådan bild (och den måste vara relevant till jobbet du söker i så fall!!), så kan du lägga in bilden i ditt personliga brev. I ditt CV ska det bara finnas en bild på dig, som ungefär går ned till midjan. Alltså ingen bild där du hänger med dina kompisar eller en bild som är inzoomad på ditt huvud och såvida du inte söker till en modellagentur så finns det inget behov av att vi ska se dina ben.
 
Ni kan väl själv föreställa er vem ni hade anställt av de fyra personerna nedanför?
 
 
3. Områden: Använd gärna rubriker och dela in det. Arbetsgivarna vill t.ex. se dina arbetserfarenheter, språkkunskap, om du har körkort, din utbildning om du har något mer relevant. Kom ihåg att det ska vara enkelt för arbetsgivaren att kunna se om du är behörig till jobbet och om du utviker dig från mängden. Det betyder att det är fakta och inte personliga åsikter som eftertraktas. Undvik alltså jag tycker, jag anser bla.bla.bla. Det gör bara CV:et jobbigt och ointressant, om man vill veta mer så läser man det personliga brevet!
 
4. Kontaktuppgifter: På bilden kan ni se hur ett CV kan utformas och vad som bör vara med. En viktig sak som ni inte ska glömma är kontaktuppgifterna. Skriv med adress, hela ditt namn, email och telefonnummer.
 
5. Personligt brev: Om du söker flera olika arbeten så är det viktigt att du ändrar ditt personliga brev lite till varje arbetsplats. Det ska trots allt vara inriktat på det jobbet du söker, och varför du passar till DET jobbet. En annan sak är att det inte ska bli för långt, ingen orkar läsa det då. Så inte mer än en A4 och precis som ditt CV så ska även det personliga brevet vara professionellt. Och viktigast av allt: personen som läser det ska bli nyfiken!! Annars får du ingen intervju.
 
 
 
 
 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: