ellascity.blogg.se

Hur du klarar studierna

Kategori: Allmänt

Hej, I'm back. Har inte precis bloggat något på evigheter så får väl göra en snabbsammanfattning på vad som har hänt sedan studenten.
 
Jag läser på Lunds universitet!!! LTH för att vara exakt, och läser samtidigt på komvux. När jag gick på gymnasiet så läste jag ekonomiutbildningen och därför har jag inte läst "Naturkuskap 2", så woho nu måste jag läsa den för att få behörighet så att jag kan söka in till arkitektutbildningarna 2015. Aja, det är väl inte så hemskt läser för tillfället 2 kurser också, 30 HP, i Lund så tiden har väl inte varit helt bortkastad.
 
 (Bildkälla: x)
 
Tillbaka till ämnet: Hur får du energi till att plugga?
 
Nu när jag läser på universitetet så är jag tillbaka med samma problem som de flesta hade i gymnasiet. Nämligen: du är för trött för att plugga eller att du kanske inte ens kan komma igång. Tiden går, inget blir gjort och desto längre tid som går desto mer stressad blir du.  Låt mig bara säga så här. I feel your pain.
 
99% av alla ungdomar som går i gymnasiet eller läser på universitet vet vad jag pratar om. Vi möter förr eller senare en situation när vi har mycket att göra och för lite tid på oss för att faktiskt hinna göra det. Vad gör vi i en sådan situation, kryper ner under täcket och låtsas att vi är död tills det är över? Nej.
 
1. Mind-map, numrera & datera: Se över vad du måste göra. Gör en mind-map på ALLT som du planerar att göra. När du har skrivit ner så att du har koll på situationen så ska du numrera sakerna i den ordningen som du tänker göra dem i. Om du har flera saker samtidigt så är det lätt att man blir överväldigad och blir stressad, som i sin tur leder till att du tar en paus och ser på TV resten av dagen... Not good. Alltså gör en mind-map, numrera uppgifterna och du kan till och med datera det.
 
2. Vi behöver alla stöd ibland: När vi är unga så behöver vi ofta någon som kan hjälpa oss med läxorna, som föräldrarna. När vi växre upp glömmer vi ofta bort det här. Gör inte det. Om du har någon som kan hjälpa dig, utnyttja det. Är det dina föräldrar, be dem hjälpa dig! Om du har en kompis som är bra på det, anordna en pluggkväll! Om din skola erbjuder läxhjälp, ta den! Det finns till och med företag som erbjuder läxhjälp, vilket såklart kostar, men det kan ändå vara en idé att tänka över det.
 
 
3. Bara sätt igång: Ibland kan vi känna ångest inför att börja på en uppgift. Det ska vi inte göra, det finns ingen anledning till att vara rädd, tro på att du kan göra det. Läs igenom din hemtenta, inlämning eller vad det nu är och checka av. När du vet vad uppgiften handlar om: slå av TV:n, musiken, stäng dörren och tänd ljuset. Det ska bara vara ett ljust och tyst rum där du verkligen inte kan bli distraherad av någonting. Ställ ett alarm på en timme eller t.ex. 30 minuter och bara börja skriva något. Det behöver inte vara något bra, det behöver inte ens vara något användbart, det viktiga är bara att du kommer igång! I värsta fall så har du lagt ut en halvtimme, men i gengäld så har du faktiskt kommit igång.
 
4. Planeringen är A och O: Vi känner alla till de personerna som går in i väggen, får depression eller helt enkelt inte klarar av skolan längre. För att förhindra det här så måste du verkligen planera. Det börjar du redan med din mind-map, men nu menar jag att du till exempel går upp 6:00 en hel vecka och skriver på morgonen om du t.ex. ska åka hemifrån klockan 10. Ibland måste man offra sina sovmorgnar. Glöm bara inte att du också måste sova tillräckligt länge för att vara effektiv. Så om du ska upp sex på morgonen, så ska du också försöka gå att lägga din nio på kvällen så att du sover nio timmar.
 
5. Offra inte ditt liv: Det går att lyckas i skolan och arbetet utan att offra hela ditt liv. Fortsätt med din hobby. Fysiska aktiviteter är t.ex. jättebra för att du inte ska gå in i väggen. Så om du inte brukar röra på dig, börja! Och om du faktiskt brukar röra på dig, fortsätt! Finns det något bättre än att ta en joggingtur? Du blir snygg av det, du mår bra av det, du är helt ledig i de 30 minuterna (eller hur länge du nu springer) och slipper att tänka på något och bäst av allt: du kan lyssna på musik så att det inte blir tråkigt.
 
(Bildkälla: x)
 
 
Kommentera inlägget här: